Minister Gajdoš si pod Muránskym hradom uctil pamiatku obetí 2. svetovej vojny

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa dnes pod zrúcaninami Muránskeho hradu zúčastnil na pietnej spomienke pri príležitosti 73. výročia ukončenia 2. svetovej vojny. Pamiatku obetí doteraz najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva si uctil aj účasťou na pochode na Muránsky hrad.
 
„Budovanie tradícií je jednou z priorít nášho rezortu v zmysle Programového vyhlásenia vlády SR, ako aj napĺňaním programu Slovenskej národnej strany. Preto jednoznačne podporujeme takéto podujatia, kde si spoločne s miestnymi obyvateľmi môžeme uctiť pamiatku obetí 2. svetovej vojny a vyjadriť vďaku hrdinom, ktorým vďačíme za to, že dnes žijeme v slobode a v mieri,“ povedal šéf rezortu obrany. 
 
Aka doplnil poslanec Národnej rady SR za Slovenskú národnú stranu Radovan Baláž, ktorý sa na pietnej spomienke tiež zúčastnil, je veľmi dôležité pripomínať ľuďom históriu. “A preto som rád, že dnes prišlo veľa mladých ľudí a aj detí a vieme im priblížiť to, čo sa v minulosti stalo, aby sme sa tomu do budúcnosti vyvarovali a ľudia sa nenechali zlákať tými, ktorí popierajú princípy demokracie. Takýchto akcií by malo byť určite čo najviac,” povedal.
 
Veľká lúka, na ktorej na pietna spomienka uskutočnila, slúžila v čase Slovenského národného povstania ako záložná letisková plocha. Povstalecké jednotky na ňu umiestnili zastaranú vojenskú techniku, čím uvoľnili priestor pre aktivity povstania na letisku Tri Duby (Sliač). Navyše, útoky nacistickej Luftwaffe boli často smerované na tieto lákavé ciele, čo uľahčilo pôsobenie Kombinovanej letky letiska Tri Duby.
Scroll to Top